Hagyományos Römi Szabályok

A HAGYOMÁNYOS RÖMI – SZABÁLYOK

A játék célja: 

Legelsőnek (ellenfeleink előtt) megszabadulni a kezünkben tartott lapoktól. Ehhez szeteket és/vagy sorokat kell az asztalra lepakolnunk kezünkből.

A Hagyományos Römit 2 darab, egyenként 52 lapos francia kártyapaklival játsszák – tehát összesen 104 kártyalap vesz részt a játékban.

A négy szín: pikk (s), kőr (h), treff (c), káró (d).

 

A lapok értékei: 

2-10   a lapra írt számmal megegyező pont

J, Q, K 10 pont

Ász (A)   11 pont

 

A játék menete:

A játék elején minden játékosnak 10 lapot osztanak ki. A megmaradt lapokból lesz a „talon”, ami az asztalra kerül – arccal lefelé fordított kártyák! -, egy lap viszont arccal felfelé a talon mellé kerül, ez lesz a dobott lapok helye!

Egy kör azzal indul, hogy a soron következő játékos húz egy lapot az asztalról – vagy a talon tetejéről, vagy a dobott lapok „kupacából” a legfelsőt. A húzott lapot kézbe veszi és a kezében lévő lapok közé illeszti. 

Ha a játékos kézben kialakított valamilyen kombinációt – szetet vagy sort -, azt lerakhatja az asztalra. Ez természetesen nem kötelező, dönthet úgy a játékos, hogy egyelőre nem pakol le az asztalra lapokat.

Ezen kívül a játékos kezéből egy vagy akár több lapot is hozzárakhat az asztalra már lerakott kombinációkhoz kiegészítve, folytatva azokat!

Például: van lent az asztalon egy sor, azt folytathatja akár , vagy , vagy lapokkal is akár!

A játékos köre azzal zárul, hogy egy lapot (arccal felfelé) eldob a kezéből és azt a dobott lapok tetejére helyezi.

 

A játékban kétféle képpen lehet nyerni:

- „kimegy” a játékos, azaz a játékosok közül az elsőnek dobja el az utolsó lapját – azaz kiment, vagy

- römit hoz létre, azaz úgy pakloja le a játékos a kezében tartott összes kártyát az asztalra, hogy a játékban korábban egy kombinációt sem rakott még le!

 

Pontozás:

Ha veszítünk egy játék során, büntetőpontokat kapunk:

- ha a győztes játékos „kiment”, a kezünkben maradt kártyák értékének megfelelő büntetőpontot kapunk;

- ha a győztes játékos römit hozott létre, kezünkben maradt kártyák értékének megfelelő összegű + 25 büntetőpontot kapunk!

Általában egyfordulós játékban a nyertes legalább a nyereményalap 75%-át nyeri meg, a maradék 25%-on a többi játékos osztozik büntetőpontjaik függvényében.